Sunday 24 January 2016

Este East Finchleyben

Dec 27.

Fárasztó és eseménydús hétvégén vagyok túl úgyhogy csak valami egyszerű programra támadt kedvem. Egy mozi mellett döntöttem, de ha Londonban jössz akkor ezerszer jobban jársz, ha multiplexek helyett a független, egyedi mozgóképszínházakat választod. Mivel észak londoni a postcode -om ezért én East Finchley titkos kis ékköve mellett döntöttem és a Phoenix cinemát látogattam meg.




"If it's good, it's on our screen"


A Phoenix cinema azért volt érdekes a szàmomra mert nagyon közel lakom hozzá  több mint 100 éves. Mikor a mozi épp csak divatba jött az ambiciózus mozigépészek bárhol dolgoztak ahol több ember is megfért (legyen az bár színház vagy bármi egyéb terem vagy csarnok) és ha kellett a falra vetítettek vászon helyett. Ahogy a filmipar felvirágzott megépültek az első valódi mozièpületek. 1909-ben, az országban másodiként elkészült a Phoenix vagy akkori nevèn az East Finchley Picturedrome. (Az első brit mozi Brightonban nyílt meg.) Az első kisfilm, amit vetítettek benne az akkor szenzációs újdonságnak szàmító Titanic katasztrófáról szólt.
A Phoenix gyakorlatilag együtt "nőtt fel" a filmiparral. A térségben itt vetítettek először hangosfilmet (addig a zenei aláfestést ès a hanghatásokat valódi zenészek szolgáltattàk élőben). Ahogy egyre népszerűbb lett a hangosfilm úgy zàrkózott fel a Phoenix. 1938-ban átkeresztelték a The Rex névre, átèpítették és eláták egy csicsàs új art deco beltérrel meg hangszórókkal, amik az akkor már mindennapos, színes, hangos egészestés filmekhez kellettek. A The Rex egy független kèpszínház volt, de remek programjával, változatos filmjeivel valódi versenytársa volt a multiplexeknek.
1973-ban azonban elvesztette a nagytőkések ellen vívott harcot és felvásárolták. Műsora hamarosan semmiben sem különbözött a kommersz mozikétól. 




A főnix újjáéled


1975 megint a független és kortárs filmek fellegvára lett az akkor már nagypapa korú intèzmény. De nagy múltja ellenére a Phoenixre sötét árny vetült. A helyi önkormányzat le akarta bontani, hogy irodaházat húzzon fel a helyére, de a városvezetés szerencsére közbelépett. 2000- ben Grade II minősítést kapott az épület, melynek hàla nem lehet többé eldózerolni. De még ekkor is kérdéses volt, hogy képes lesz -e a frissen Phoenixnek keresztelt mozi továbbra is filmszínházként funkcionálni. 
Ma a Phoenix Cinema Trust és egy sor gáláns dományozó (köztük Benedict Cumberbatch!) tartja életben az intézményt. Na meg persze azok, akik mozijegyet vesznek letöltés helyett. 




Vámpírok filmszínháza


Na és milyen manapsàg a modern mozik dédapja? Fantasztikus felújításon ment keresztül centenáriumi évfordulója alkalmából. Büfével látták el például a galériát ahol mindenféle jót fogyaszthatsz. 
De van ami változatlan. A burgundi moziteremben ugyanazok az art deco panelek láthatóak, amik annó a Rex belterét díszítették. 
Emiatt az autentikus külső miatt a Phoenix számos filmben és sorozatban tűnt fel korhű díszlet gyanánt. A leghíresebb szereplése a mozinak az Interjú a vámpírral című filmben történt. Képzelhetitek milyen lenne ezt a filmet a Phoenixben megnézni! 

Ha Londonban járva moziba menni támadna kedved mindenképpen ajánlom figyelmed be a Phoenixet. Főleg mivel baráti jegyáraival vonzó alternatívát jelent a személytelen multiplexek helyett. És nem mellesleg mert egy olyan magányos harcos mellett állsz ki vele, aki több mint egy évszázada vívja a harcát az igényes filmélményekért! 

No comments:

Post a Comment